Oct09

SPONTANEOUS SPEAKING

Assalamualaikum…..

Allahuakhbar, aku nervous giler ni. Adui, aku tengok audien kat dalam dewan tu aje aku cuak dah. Itulah cabaran bila berada bersama audien atau orang awam…

Jangan bimbang….85% manusia di dunia ni ada masalah Nervous semasa di “Public”, so relax lah bro. Ok kan.

Ini maknanya, audien jugak cuak. Apa perasaan anda bila tengok speaker atau penceramah tu nampak gabra?  tak selesa , kesian , sedih , atau rasa macam nak balik je. Itu tandanya, kita adalah manusia yang berperikemanusiaan.

Ke, kita memang suka tengok orang lain Suffer? Nauzubillahiminzaalik. Kita tak macam tu.

Tips yang simple tapi berbaloi :

  1. ANXIETY MANAGEMENT ( takut, sedih, marah ) : Camne nak buat ? Orang barat suruh kita buat Voice Warm up, lakukan tongue twister. Kita sebagai orang islam, bolehlah berzikir, membaca surah2 yang kita hafal. Sesungguhnya setiap bacaan itu akan diberikan pahala, namun dari sudut persediaan utk bercakap ia amat baik, memandangkan setiap huruf hijaiyah mempunyai makhrajnya yang tersendiri dan ini baik sebagai latihan percakapan.
  2. SPEAKING SPONTANEOUSLY  : Layan aje masa bercakap tu. Guna Conversational language.   
    Haa….mudahkan. Semoga Allah mempermudahkan urusan kebajikan kita.

Wassalam.

FB : Ridzuan Wanchan

#tunjukajarkusifusedut

2 thoughts on “SPONTANEOUS SPEAKING”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *