Feb19

FITNAH AKHIR ZAMAN. APAKAH IMPROVEMENT YANG DIPERLU KITA BUAT?

Zaman yang sedang kita jalani ketika ini merupakan zaman sarat fitnah. Banyak pesan Nabi Muhammad shollallahu ’alaih wa sallam mengenai fitnah di akhir zaman yang sangat “MATCHING” menggambarkan zaman yang sedang kita lalui saat ini. Inilah zaman ketika giliran kemenangan di dunia bukan berada di pihak umat Islam.

ni merupakan zaman di mana Allah subhaanahu wa ta’aala menguji orang-orang beriman. Siapa di antara mereka yang mengikut telunjuk kepada orang-orang kafir, siapa di antara mereka yang emas imannya dan rela berjihad di jalan Allah subhaanahu wa ta’aala hingga meraih kemuliaan mati syahid.

Yang terbaru, bagaimana pihak yang menghina Nabi kesayangan umat islam semakin berani dan lantang tanpa rasa bersalah dan bimbang diambil tindakan. Mungkin dapat “BACKUP” yang power kot..

Kita sebagai umat islam “MOHON TERASA” atas situasi ni. Kita bengangkan, tak boleh belah kann…iya kan iya kan. .. …
Semoga, semua pihak yang berautoriti perlu bertindak dengan pantas.

Namun yang lebih parah lagi apabila sesama islam saling memfitnah antara satu sama lain. Institusi berlandaskan agama diperlekehkan. Jabatan Agama, Lembaga Zakat, Sistem beraja dan sebagainya

Tips untuk kita menghadapi situasi ini. 1. Berdoa pada Allah, mohon hidayah dan petunjuk. Antara doa yang mahsyur ada ketika tasyahud akhir sebelum salam. Jadikan ia rutin dalam solat kita.

This image has an empty alt attribute; its file name is doa-elak-fitnah-dibaca-selepas-tasyahud-akhir.jpg

2. Kenali sifat orang yang suka buat fitnah ( munafiq, fasiq )

This image has an empty alt attribute; its file name is munafiq.jpg

3. Perbaiki amalan kita. Ini perlu belajar, hadirkan diri dalam majlis ilmu dan praktiskan ilmu itu. Biar sikit ilmu, namun praktikal atau tindakan yang lebih utama.

This image has an empty alt attribute; its file name is iman.jpg

Semoga kita semua dirahmati Allah dan dimasukkan ke syurga tanpa hisab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *